SPINRACING vagy SPINNING?

A köztudatba a kerékpáros, zenés edzések,mint ?spinning? gyõjtõfogalom alatt kerültek be, pedig fontos hangsúlyozni a Spin Racing és a Spinning közötti különbséget. A Spinning kifejezés egy adott edzésmódszer elnevezése, amit korábban már szabadalmaztattak és magának az elnevezésnek a használatát is szigorú jogvédelmi elõírások kötik. A spinning (csak kerékpáredzés nincs benne más elem) megalkotója Johnny G. amerikai kerékpár versenyzõ, aki mára már 60 országban jelen lévõ spinning programmal folyamatosan hatékony és magas színvonalat biztosít A Spinning edzésmódszer alapvetõen abban különbözik a Spin Racing-tõl, hogy nem fordít akkora figyelmet a teljes test átmozgatására, sokkal inkább az országúti kerékpározás adaptációja egy szobakerékpárra. Ezzel szemben a Spin Racing edzés módszer tartalmaz- természetesen a láb edzésén kívül -a felsõ testre vonatkozó gyakorlatokat is, így a teljes testet átmozgatja.Kerékpár+aerobic

Az edzések zöme közepes intenzitású, mely leginkább lehetõvé teszi a gyors adaptációt, valamint elkerülhetjük vele a nem kívánt túlfáradást, túledzettséget.
Az órák anyagai, erõnövelõ, állóképességi, és gyorsaságfejlesztõ blokkokat tartalmaznak,átmozgatva a vállövet is, kiegészítve koordinációs gyakorlatokkal, melyeket mixelve számtalan variációs lehetõséget kapunk. (pl. tempó duplázás, dinamikus és statikus karhajlítás, teljes és csonkapiramisok)
Összefoglalva a spinracing kiváló edzésforma, mely a kondicionális képességek jelentõs részét igen jól fejleszti.
Az edzések a számtalan variációs lehetõségnek köszönhetoen változatosak,szórakoztatóak.
Mivel a test izmainak ca. 70%-a részt vesz a mozgásban, a zsíranyagcserére kifejtett hatása rendkívüli, (viszonylag kevés kardiómozgás igényel több energiát! Evezés, futás, sífutás)
Így fogyókúrázóknak melegen ajánlom!
Mivel a sporteszköz stabil (nem mozog) ill. a mozgásanyag összetett, így a spinracing edzés alkalmas a koordináció fejlesztésére is!
Tehát, ha állóképességet szeretnél fejleszteni, zsírt akarsz égetni, ügyesebb, koordináltabb, vagy erõsebb akarsz lenni akkor válaszd a SPINRACING órákat!
A Spin Racing-ben a hangsúly a kontrollált folyamatokon van: edzés közben tudatosan irányítod a: légzést, intenzitást, magát a tested és még a tudatodat is.

Mire jó a Spin Racing edzés:A kerékpár a legalkalmasabb eszköz a legkülönbözõbb korú és képességõ edzeni vágyók számára ahhoz, hogy elérjék céljaikat: fittek és egészségesek legyenek. A SpinRacing program, amely motivációt, szellemi edzés technikákat és a legalaposabban tesztelt kerékpározási technikákat foglalja magába ajánljuk mindenkinek, aki mozgásra vágyik. A tréning a programhoz kifejlesztett eszközön, a kerékpáron folyik. Külsõ szemlélõ leginkább azt látja az edzésekbõl, hogy egy teremben vadul tekerik a bringát. A SpinRacing csoportos zenés teremkerékpár tréning szakképzett oktatók irányításával, mely sikerének titka: kerékpár + aerobic összegzõdnek, koreografált, különbözõ karmunka használat, szórakoztató, egyszerõ, mindenki számára könnyen elvégezhetõ, precíz intenzitás kontroll, hatékony, állóképesség fejlesztõ, betegség megelõzõ, nagy kalória felhasználással.
A SpinRacing programot bármilyen edzettségi szint esetén lehet alkalmazni: társaságban mindenki lelkesebben hajt, kivétel nélkül sikeresen teljesíthet egy 45-55 perces edzést. A SpinRacing kerékpárok speciálisan átalakított szobabringák, amelyek elsõ kereke nehéz, lendkerékkel ellátott, így segít a kerekezõk számára lendületben maradni.
Az órákon 3 alapvetõ terepfajtát használunk: a sík, lejtõ, és a hegymenetet. Ezen terepek kombinálásával különbözõ technikákat alakítunk ki.

Minden órán edzõink pulzusmérõ órákkal dolgoznak, amely lehetõvé teszi, a legmegfelelõbb tempójú edzést.
Az edzés alatti pulzusszám mérés a legpontosabb módja a teljesítmény nyomon követésének. Segítségével pontosan meghatározható az ideális edzésintenzitás. A pulzusszám mérõ órák a lehetõ legideálisabb edzõtársak. Ez egy olyan sport, amely rengeteg lehetõséget rejt magában, így egyaránt segítségedre lehet a zsírégetésben, az izmok (elsõsorban a láb izmainak) szálkásításában és az állóképesség-fejlesztésben. Emellett segít megõrizni egészségedet, javít a közérzeteden, lehetõvé teszi a felesleges energiák levezetését.

De a SpinRacing nem csak errõl szól! Ez egy érzés, melyet nehezen lehet szavakba önteni, ezt ki kell próbálnod, hogy megérezd!

Élettani hatások: Ahogyan korábban már említettük a Spin Racing edzésnek nagyon sok pozitív élettani hatása van:

  • Gazdaságosabb szívmõködés, alacsonyabb nyugalmi pulzus, gyors pulzusmegnyugvás
  • Rugalmasabb érrendszer
  • Nõ a vér oxigén felvevõ képessége
  • Javuló koleszterin tükör
  • Javuló állóképesség

Ezeken kívül:

  • OLDJA A STRESS-t, KEZELI A DEPRESSZIÓ TÜNETEIT,
  • javul a közérzet, nõ az önbizalom
  • Javuló teljesítõképesség az élet minden területén
  • Testsúly kontroll, jó megjelenés, kisugárzásKözösségi tevékenység, ?csoport terápia?

Kellemes idõtöltést és jó sportolást kívánok!

Mi a SpinRacing ?
Pati Nagy Attila Spinracig mesteredzõ szerint: /forrás:internet/
“Intenzitáskontroll
Az állóképességi edzések során, mint a Spinracing, alapvetõ fontosságú a megfelelõ intenzitás megválasztása. Az edzés csak akkor lesz hatékony, ha az edzéscélnak megfelelõ intenzitással edzünk.
A megfelelõ edzésintenzitást a pulzusszám célpulzustartományban való tartásával, azaz a pulzuskontrollal optimalizálhatjuk. A Spinracing metódus egyik legfontosabb ismérve a pulzuskontroll.
Légzéskontroll
A tüdõkapacitásunk optimális kihasználása, a megfelelõ oxigénfelvétel mind a zsírégetõ, mind az állóképességfejlesztõ edzések során döntõ jelentõségû. Az emberek a hétköznapi életben gyakran rendkívül felszínesen lélegeznek. A Spinracing edzések során nagy súlyt fektetünk a tudatos, mély, egyenletes légzésminta kialakítására. A mély, tudatos légzés edzés során alkalmas az ellazulás, a tudatos pulzuskontroll és az elme megnyugtatására egyaránt.
Testkontroll-testtudat
A sportmozgások közben és a hétköznapi életben egyaránt nagy jelentõsége van a testtartásunk, illetve az egyes tevékenységek mozgástechnikájának kontrolljára. A helyes testtartás és mozgástechnika az esztétikus megjelenés és mozgás alapfeltétele. A Spinracing edzéseken is nagy gondot fordítunk arra, hogy a résztvevõk tudatosan alkalmazzák az izommunka során az izomfeszítés és ellazulás technikáit, elméjükben és izmaikban olyan beidegzõdések alakuljanak ki, amelyek esztétikus mozgás mellett effektív és sérülésmentes, preventív mozgásprogramot eredményeznek.
Mentális kontroll
Hogy mit gondolunk önmagunkról és a minket körül vevõ világról, alapvetõen befolyásolja boldogságunkat. Gondolataink óriási hatással vannak egészségünkre, szellemi és fizikai teljesítményeinkre. A Spinracing edzésen igyekszünk gondolatainkat teljes mértékben összpontosítani és rendezni. Kizárjuk a külvilág történéseit, igyekszünk tökéletesen a jelenbe hozni magunkat, a testünkre gyakorolt kontrollon (pulzus, légzés, testtartás) keresztül elérni azt, hogy elménk a nyugalom és ellazulás állapotába kerüljön.
A fenti négy alapelv betartásával a Spinracing tökéletes testi és mentális edzésmetódussá válik. Olyan módszerré, amely a napjaink hajszolt és állandó egzisztenciális nyomás alatt élõ emberének a megújulás és teljes fizikai, mentális feltöltõdés lehetõségét kínálja. “